Transmiterea puterii presupune transmiterea de moment de torsiune, lucru realizabil prin inserarea de componente NEXEN existente într-o varietate mare după cum urmează: cuplaje intermitente (numite și ambreiaje), frâne, cuplaje limitatoare și cuplaje elastice. Componentele NEXEN sunt acționate pneumatic, fiind așadar mult mai eficiente și mai economice decât componentele similare ca mărime dar acționate electric. Mai puțină căldură degajată atrage după sine transmiterea unui moment mai mare și un randament mai mare. Designul acestor produse permite o utilizare ușor de înțeles și o intreținere la fel de ușoară. Dacă sunt corect exploatate se obține o durabilitate mare, fiind mai convenabile decât produsele similare ale altor fabricanți. 

 

download1

  nexen-home1 

 

AirChampSheeve 

Cuplaje (ambreiaje) cu fricțiune (monodisc)

Ambreiajele (cuplajele) cu un singur disc de fricțiune și cu autoreglare se pot monta pe axul conducător sau pe cel condus. Pot transmite valori ale puterii de la cele mai mici (subunitare) până la valori de 25 CP (18,6 kW) cu valori ale momentului de max. 5000 in-lbs. la 80 psi (565 Nm la 5 bari). Pot lucra la turații de până la 3600 rpm. Multe dintre ele sunt disponibile și în versiunea cu roată de curea proprie, în versiuni cu montare pe umăr de fixare sau prin cuplaj. Această grupă de produse cuprinde 12 modele în inch și 5 modele metrice.
 
 4HP-MultiDisc-C  

Cuplaje (ambreiaje) cu fricțiune (multidisc)

Într-o formă constructivă de dimensiuni reduse, ambreiajele cu fricțiune cu discuri multiple transmit un moment relativ mare. Ambreiajele din această categorie pot avea până la opt interfețe și pot transmite momente de max. 10000 in-lbs. (1130Nm). Versiunile cu umăr de fixare pot accepta roți de curea sau de lanț, în vreme ce versiunile cu flanșă se folosesc pe componente lăgăruite. Ambreiajele cu roată de lanț proprie pot fi cu o singură roată sau cu două roți. Pentru legarea în linie a axelor se întrebuințează cuplaje elastice cu element intermediar singular sau dublu.
 
 DFC Clutch  

Cuplaje cu fricțiune (cu placă dublă)

Ambreiajele pneumatice cu elemente dubel sau cvadruple sunt concepute pentru aplicații unde se cere moment de torsiune mare și inerție mică. Există 4 tipodimensiuni cu valori ale momentului static de maxim 300,000 in-lbs. (33900Nm) pe care se pot monta volante, roți de curea sau roți dințate. Gama de alezaje poate fi de max. 6.500 inches (165mm). 

 

 
 5HP-PM-T-Clt

Cuplaje cu dinți

Cuplajele (ambreiajele) cu dinți sunt organe de cuplare pozitivă (cu o poziție de cuplare sau mai multe) sub formă deschisă sau încapsulată (și nichelată). Sunt disponibile în versiune cu umăr de fixare pentru roată de lanț sau cuplaje permanente, în versiune cu fixare pe flanșă pentru componente lăgăruite și versiuni cu roată de lanț proprie. Cuplajele cu dinți pot transmite momente de torsiune de max. 60000 in-lbs. (6780Nm). Cuplajele de siguranță dințate cu moment de blocare de maxim 72000 in-lbs. (8134Nm) pot funcționa ca frâne de blocare. Pentru cuplarea în linie se pot folosi cuplaje permanente special concepute pentru momente mari.
 
 FMCBE 2

Cuplaje-frână

Ambreiajele frână sunt configurate pentru a fi utilizate în aplicații de pornire și oprire. Prezintă caracteristici de montaj care le fac adecvate asamblării pe motoare cu cadru în standard NEMA sau IEC. Toate ambreiajele frână funcționează cu aer comprimat.
 
 AC111-1

Frâne cu fricțiune

Frânele cu fricțiune sunt construite cu suprafețe de frecare (ferodouri) staționare și o suprafață de uzură care se rotește. Cele mai obișnuite sunt cele cu disc și saboți, cele cu tambur și cele montate pe ax cu disc și rotor. Frânele cu fricțiune asigură decelerație controlată, oprire, blocare și control în aplicații de tensionare. Sunt disponibile versiuni acționate penumatic sau prin arcuri în orice fel de configurație.
 
 TL TorqueLimiter

Cuplaje limitatoare

Un cuplaj limitator de moment protejează echipamente mecanice împotriva pagubele care apar ca urmare a unei suprasarcinii. Acesta poate limita momentul fie prin patinarea unei plăci de fricțiune din cuplaj, fie prin decuplarea cu totul a sarcinii transmise. Este util dacă se dorește limitarea oricărui fel de pagubă cauzată mașinii sau unui produs realizat, survenită ca urmare a defectărilor mecanice sau a blocării produsului pe mașina de lucru. Limitatoarele de moment sunt montate de regulă pe partea de ieșire a reductoarelor pentru a proteja angenajul.