NEXEN Sistem pinion cremaliera  

linear-motion-control-2

 

Avantajele sistemului NEXEN pinion cu role - cremalieră (RPS)

 

Cum funcţionează tehnologia RPS

 

download1

 

 

SISTEMUL PINION CU ROLE CREMALIERĂ (RPS)

NEXEN oferă a tehnologie avansată care înseamnă o revoluție în modul de control al mișcării de translație și de rotație. Angrenajul Pinion cu Role - Cremalieră (RPS) are la bază inovația la nivelul pinionul, care constă din susținerea unor role pe rulmenți, dar și la nivelul danturii cremalierii cu un profil al dinților special. Acest sistem de acționare unic garantează precizie forate mare de poziționare, joc tinzând spre zero, eroare cumulată cvasi inexistentă, pulsații reduse la viteză, curse fără limită de lungime, viteze foarte mari, rigiditate mare, zgomot redus, mentenanță redusă (în unele cazuri chiar deloc), rezistență la coroziune, durabilitate mare și randament 99%. Acest sistem deschide noi posibilități în proiectarea de mașini, asigurând capacitatea de a atinge niveluri mai ridicate de performanță.   

 

PRECIZIE DE POZIŢIONARE RIDICATĂ

Angrenajul RPS poate să asigure precizie de poziționare de până la ± 30 μm și repetabilitate de± 5 μm pe linia (sau cercul) de angrenare. Prin faptul că tot timpul mai multe role angrenează în opoziție cremaliera (sau segmente de roată dințată) se ajunge la obținerea un joc mai mic de 3.2 μm. Prin precizia ridicată din timpul procesului de fabricație a angrenajul RPS eroarea cumulată este practic zero pe orice lungime de cremalieră (sau diametru de roată segmentată) parcurs. Sistemul RPS asigură de asemenea pulsații de viteză foarte reduse în aplicațiile unde deplasarea uniformă este importantă. Acest lucru garantează sisteme de translație sau rotație de precizie mare, de orice ordin de mărime, care se pot baza pentru poziționare în multe aplicații pe encoderul servomotorului, fără să mai fie nevoie de encodere separate liniare sau rotative.

Spre deosebire de alte tehnologii de acționare, precizia de poziționare nu începe să se deterioreze în mod progresiv după un timp scurt, și-și menține perfomanță de-a lungul întregii sale vieți, până când rulmenții pinioanelor ajung la capătul duratei de funcționare. În marea parte a aplicațiilor durabilitatea cremalierii (sau a segmentelor de roata dințată) depășește cu mult durata de viață a pinionului, permițând multiple înlocuiri a pinionul, până să trebuiască să fie înlocuite.

 

VITEZE MARI

Angrenajul pinion cu role -cremalieră poate atinge viteze de până la 11m/sec. Chiar și la aceste viteze, designul ce presupune frecare extrem de redusă nu va genera căldură ori grad de uzură mareasupra componentelor.

 

RIGIDITATE RIDICATĂ

Pe măsură ce performanțele mașinilor cresc, rigiditatea devine mai importantă. Spre deosebire de transmisia prin șurub cu bile cu neajunsul curselor pe distanțe lungi, sau de clasica transmisie prin pinion și cremalieră la care dantura este mică și se rupe, comportă oboseală, în cazul angrenajului RPS cu pinionul și dantura sa de construcție robustă se depășesc aceste neajunsuri permițându-se obținerea de performanță maximă.